酒:連挑大坑達磨拉麵和民聲冰室…

04五月11

係天后同炮台山地區番左兩年工,lunch一般都係係清風街攪掂,不過AK既步速算快,所以有時都會去到和富果邊,食「阿鴻小吃」同埋「一碗麵」…不過過左兩年,對於日日都係24蚊雙拼飯既日子點都有d厭…而又唔想下下都食「上海弄堂」同「黑麥」…更加無可能日日「順」,所以就係近日開始,開發大坑呢個區域…畢竟,既然和富都係腳程之內,咁大坑應該都無咩問題…

就係開發既過程之中,發現左被標榜為「拉麵三雄」之一既達磨原來都唔算太難搵,於是噚晚就約左食友去這間麵店挑機…這間麵店標榜的是極濃極厚身的豬骨湯,之後再透過加入醬油/辣油,演化出三種不同的湯底…肉類就有豚角煮及叉燒可供選擇,其他配料有蛋、黑木耳、白芝麻和蔥等…

在下點的是醬油豬骨角煮拉麵,將角煮轉換成3片叉燒(注意,點叉燒拉麵只會有一片叉麵,這個在menu中有寫明,所以唔好點完先發現得一塊叉燒就話自己俾人昆),友人點了辣味豬骨角煮拉麵,另加一客明太子雞翼…吃麵先嚐一口湯,果然有極濃厚的豬骨味,但湯的質地沒有想象之中的濃,整體來說這個湯是可以收貨的…咬一口麵,麵相當幼身,直直一條的,較難吸收湯汁,這有點可惜,同時麵身也比較軟,不是AK最愛的…叉燒不過不失,可能要角煮會好一點,蛋有一點流心…明太子雞翼的表現都是一般…

兩碗麵同一個小吃,埋單不過二百,無加一但有一定的服務,起碼「要水有水」就是了…感覺上這間算是有水準的,而相較其餘「雙雄」(即係過百蚊一碗既mist同排兩個鐘既豚皇),考慮到直接(現兜兜)及間接(排隊時間)的價錢差別,達磨應該算係在性價比上相當平衡之選…

吃過達磨之後,發現另一出名店「民聲冰室」在不遠的街角,於是記下位置…今日lunch就出發,一嚐出名的「咸蛋肉塔」…

午市也有不少的食客,問一句:「哥,一位,坐邊?」對方指一指,「坐!」

一早諗好唔使煩,「咸蛋肉塔飯…俾多杯凍檸水…」客飯menu寫明,不設餐飲,另有標貼寫著「本店只提供diamond鑽石能量水,每杯兩元」…所以,又係果句,唔好話人昆你…

肉塔的確是足料夠份量…當然,只可能是用碎肉機完成的產品,不過的確做到有肉香之餘,鬆鬆軟軟的…當然,肉塔是有肥肉的,打算減肥又或是要健康飲食的可以pass…肉塔尖頂是半個咸蛋黃…肉塔加上了店家略為偏甜的醬油…整體來說,一個肉塔可以配兩碗飯,不過一個38蚊既餐只係跟一碗…所以如果真係唔夠就要再叫了…

埋單,俾張一百蚊,找番60,即係杯凍檸水只係收左AK兩蚊…唔知係唔係收錯錢…anyway,好過飲鑽石能量水…

整體來說,如果可以回家吃自家製肉餅的話,這個肉塔就無必要試…但係如果無往家菜既話,咁這個可以係一個選擇…

廣告


2 Responses to “酒:連挑大坑達磨拉麵和民聲冰室…”

  1. 想食硬麵咁你可以試下中環威靈頓街的秀拉麵。有軟中硬揀 🙂 佢都係用直麵,不過個湯底係近乎茨汁的稠度…所以容易黐上(唔係吸收)湯汁。價錢比達磨略貴,仲要收加一…

    都係果句:所有要食客等一個鐘以上的排隊店我都謝絕探訪!話知你幾好食!

  2. 2 SiuPang

    兄弟,小弟沒有你那麼多選擇,在太古城實在太多喜歡吃的東西。有時百無聊賴,就搭3蚊小巴去筲箕灣東大街食碗安利魚蛋粉。很多時,小弟都是孤家寡人咁出去食晏的,有時真係懷念在舊鋪時成班人一齊去食飯,有講有笑的日子…


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s


%d 位部落客按了讚: