才:起高鐵上火星?

16四月10

在美國首位登月太空人岩士唐力轟之下,奧巴馬今日作出以下的公布:

「美國總統奧巴馬公布新的太空計劃,相信到2030年代中期,美國可以派太空人圍繞火星飛行,並安全回航。

奧巴馬在佛羅里達州甘迺迪太空中心發表演講。

他說,百分之一百支持太空總署的任務和日後發展,承諾未來5年,增加60億美元撥款予太空總署。

奧巴馬又說,將投資30億美元研發新型大型運載火箭,以便探索比月球更遠的外太空,是人類歷史上首次登陸小行星。」

大家有無留意到一個很有趣的數字…

「承諾未來5年,增加60億美元撥款予太空總署」 + 「投資30億美元研發新型大型運載火箭,以便探索比月球更遠的外太空」 = 90億美元(其實AK覺得,後者果30億應該係包埋係前者果60億入面,即係話,實質係得60億,而無90億咁多既…)

咁,90億美元,等於幾多呢…等於:

HK$ 69,860,249,519.4…即係大約700億左右…

我地近日都通過左一項工程,花費669億港元…

用左係邊…

「經歷三度押後表決、逾二十五小時馬拉松式審議的廣深港高速鐵路項目,合共六百六十九億元撥款,昨日傍晚終獲得通過。」

人地講緊用差唔多既錢,係去探索外宇宙,去征服火星…我地用差唔既錢,去興建一段起屹於香港九龍佐敦西部的西九龍填海區西九龍總站,止於香港與深圳的邊境,總長26公里的廣深港高速鐵路香港段…

係唔係覺得相當有趣呢?

人類聰明 又會起屋建長城
人類聰明 又會升空探火星
人最聰明 人力比天更重勝
高高智慧萬物靈
改進憑本領

人類聰明 又會先知雨或晴
人類聰明 大腦總比電腦精
人最聰明 傳遞知識到後輩
他朝你要萬事成
要聽教同生性

廣告


5 Responses to “才:起高鐵上火星?”

  1. 1 Marco

    i like your blog, and do keep reading your passage.
    but
    我諗obama 講係, 在已有的撥款上,再加碼90億。

  2. 2 AK

    Thx, Marco. 當然,Obama是在現有的撥款基礎之上,再額外增加撥款…不過,眼界和氣魄實在是相差太遠了,人家用差不多的錢,目標是外宇宙,是火星…我們,居然連深圳河也過不了…這是一個光年與km的差別…

  3. 3 tony

    有乜咁奇吖, 在爭論高鐵撥款過程中,比較其他地區( 包括最先進國家 ), 香港高鐵每公里的造價, 貴得非常,非常,非常…….的不合理,不合理不合理, 翻查一0下就知!!!!!!

  4. 4 tony

    如果700億,再加原先預算的500億,1200億成立一個醫療保險基金, 已可以一鋪解決拖左十幾年既醫療融資問題,
    如果700億,成立一個交通津貼基金,已可以一鋪解決基層交通負擔問題,
    正一仆街政府!

  5. 5 wing

    呢d叫官商勾結, 殘民自肥.


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s


%d 位部落客按了讚: