色:deep V洋妞與兒童餐

13五月09

香港這個彈丸之地,有世界上數一數二的傳媒集中程度,我們現時有四個免費及收費的電視台(主要經互聯網傳播的OnTV,以及訂戶人數有限的BBTV不計算在內),同時有三個電台(多如牛毛的互聯網電台以及尚未正式開台的大班台不計算在內),還有大量的報刊以及雜誌…再加上浩如大海的互聯網…基本上,無論你願意又或是不願意…在這應一個information充斥的環境之中,每日由你早上起來開始,你就會被各式各樣的新資訊「轟炸」…

陪同著傳媒急速發展的另一個行業,是廣告業…香港既廣告由平面到立體,由報刊到互聯網,一路走來,相較於其他的華語媒體而言,可以說是領先了一著(的確,各位可以比對一下大陸及台灣的廣告),即使和歐美的水準比較,亦不會顯得相差太遠…由以前既…

買電器,平霸啦!

到之後既…

好似太陽咁溫暖…
你精我都精…
人生有個真正朋友的確好極…

到AK中學果陣…

不在乎天長地久,只在乎曾經擁有…

到現在…

對於依一個sell兒童餐既廣告,居然要出動到deep V洋妞,仲要係一個相信年齡在六歲而下既幼童面前俯身坦胸…仲要個幼童對於一個咁「震撼」既畫面顯示出有所反應…

AK真係又一次去到左無話可說既地步…又或者…應該諗下問問Ricky San:

細路仔黎jer…駛唔駛去到咁盡呀??

咁多年做傳媒,AK當然明白,sex sell…不過,有時都要睇下產品既性質,對象及受眾,相對來講…AK都係寧可要番老麥近排sell新廚房果個廣告好d囉…

廣告


8 Responses to “色:deep V洋妞與兒童餐”

  1. 哈哈~!板長賣兒童餐,唔通D細佬見到個廣告會要求老豆帶佢去板長食?

    普遍來講,細佬仔係唔多食,或者話係抗拒食,亦都唔多適合(根據兩個細佬既老豆之意見)食魚生壽司之類既野。所以就算老豆好喜歡食板長,但家庭日,因為帶住個細佬,所以幫襯唔到板長。但若然板長有適合細佬食既餐呢?

    所以個廣告應該係target大人既,仲要係男人,所以…

    (睇得開唔開心,draw唔draw到男人既attention先?)

  2. 2 南區肥龍

    嚴肅啲講:成個theme不倫不類,而且訊息好模糊囉!第一次睇時真係"o"哂嘴~

    唔正經講句:點解去到現場見到既員工套制服唔係咁架~咁唔通又好似大xx既廣告咁,畫面只作參考,視乎實際情況而定?

  3. On兄:個兒童餐好似係腸仔蟹柳同蛋之類物體,就係大人食魚生,細路食腸仔囉!

    不過合家歡食乜,唔係通常由阿媽拍板咩?咁呢個廣告咪…

    另:話板前都有供應,係咪之前單官司擺平左?

    形容到個細路見到洋妞好緊張(興奮??),都係成年男人至有的反應… 條靚仔個食相有D似ricky san…

  4. 睇完…第一個反應係CLS….

    不過….若板長D女制服真係咁著同咁正,相信有好多老豆日日帶個仔一齊去板長食兒童餐….

  5. 個細路咁大反應,可能只係有人搶佢個包啫,咪心邪啦XD

    不過我覺得個廣告真係怪怪地,話搵個靚姐姐出黎無可厚非,但係都唔駛搵個碧波仙子出黎。

    我寧願佢改一改出個男人餐,再拍多個用美男既女人餐,反而咁重好玩D。

  6. 嘩,乜淪落到咁,搵細路過橋。(我覺得呢家店係給男人去的,樓上留言的是否全都是男人?)

  7. 7 AK

    On Dog兄,
    所有廣告,都係target有purchasing power果個人啦…所以,兒童餐以成人為target也無可厚非…問題係個組合…真係有點兒那個…

    (draw到attention…單純睇唔用腦都幾開心…但係一諗諗…就…ohoh…)

    肥龍兄,
    直覺話俾AK知,現實同幻想係有距離既…不過在下記得你都好似有兩名喎…帶佢地去食下囉…俾個報告黎…

    智嘉兄,
    Ricky San單官司好似仲未了結…六歲以下對美女有反應…似乎真係略嫌早熟…

    馬沙兄,
    在下第一次睇到既反應係O哂嘴…之後…流口水…不過…當然唔係個兒童餐啦…

    加伯兄,
    下…俾人搶野細路仔既反應係咁既咩…搵個細路test下先…

    就係囉…deep V喎…坦胸喎…洋妞喎…

    哈哈…咁駛唔駛迴轉壽司做lady night?

    讀食姐,
    係囉…d男人真係衰既…講其他又唔留言…一講Deep V洋妞就蒲頭…(雖然以上既都冠以「兄」既稱呼,不過AK以僅餘既人格擔保,以上留言有男有女…)

  8. 8 Wing

    小弟間中都有去元氣, 板前, 真係見到好多一家大細, 好多阿爸阿媽會帶細路去食壽司. (雖然細路真係唔適合食壽司)


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s


%d 位部落客按了讚: