戲: Laughing哥…R.I.P.

19三月09

近日多左日子番屋企咬飯,不過由於時間都係比較夜,所以都係係冬菇亭買外賣番屋企食…番到去一般都十點左右,一面咬往個飯盒,一面用電視送飯,依d野都真係以年計無做lu…結果AK就有一集無一集咁係度睇無線果套「學警狙擊」…要講依套野,自然又唔可以唔講噚晚慘死既警方臥底,「Laughing哥」…

以無線既電視劇來講,謝天華今次參與演出,其實又唔係真係好有突破,畢竟,佢以前係「南哥」身邊既「大天二」,做「古惑仔」角色其實都已經係駕輕就熟…今次仲要有幾場俾佢表演舞技…雖然對手「海味」都真係美人遲暮…不過,反正之前謝天華都去到做「娥姐」老公囉…佢應該都可以啃得落既…

其實,臥底依樣野,都可以話係香港警匪片入面,一個經常出現既主線,反觀係荷里活電影入面,臥底既出場率係比較少既…故知係唔係又需要上綱上線,話依個中華民族天性,鐘意「籠裡雞作反」…不過,要數近年最多人記得既臥底,AK都係覺得無可避免地要數到無間道入面既劉建明同埋陳永仁…

基本上,無間道系列第一至第三集…以戲論戲,質素一集不如一集,第三集夾硬「七大影帝」,結果人人無戲,真係叫人好失望…無間道既第一集係2002年12月上映,第二集就係2003年既10月,第三集就係兩個月後既2003年12月…第二第三集應該係差不多同期拍攝…第二集因為有吳鎮宇既精彩演出,仲算係撐得下,第三集劇本支離破碎,一眾演員無戲可演(黎明以名模扮差人的演出手法更是引人發笑)…

愈講愈遠,又番番黎繼續講臥底…大家留意下無間道系列既上演日子,2002年既12月,正值係香港經歷緊建華八年之中其中水深火熱既年代…當時,香港人面對既係一個identity crisis,以前沿自於對制度既一份信任,因「當家作主」自亂陣腳,結果引發一連串既施政失誤…我地由「港人」淪落到成為「港燦」(甚至因為多次向中央伸手,結果無能力作出反駁)…香港人既自我型像同信心開始隨著政府不濟既表現而插水…

無間道入面既劉建明所面對既,其實係一個雙重效忠既問題,黑道出身,背後有琛哥操控,但係做左咁多年「古惑仔」係警隊入面既臥底…加上琛哥既制約逼迫,佢已經明白到,過去既「古惑仔」身份係無出路既…相反,係警隊入面,借住琛哥所提供既「堅料」,加上劉建明本身「聰明醒目」,結果逐步上位,仕途光明…去到依個位,俾著係你,相信都會希望可以埋葬自己既過去,擁抱更加光明既未來…

正如,去到果個位,香港人都需要思考,雖然我地係英國殖民地既遺民,自幼受英式教育,心入面未必想以中國大陸的方式「當家作主」,但係如果要係未來有得撈,我地就要接受自己係中國人既身份,仲要「扮死狗」,等人地都接受你係撈唔起番黎屋企乞既「自己人」…所以一貫心高氣傲既香港人先啃得落「港燦」呢個title…

2003年7月1號,經歷左SARS之後,23條立法激發五十萬人上街遊行,最終香港人選擇左同後九七年代決裂,明白到如果政府係無能既,我地就唔好靠政府,自己企出黎為本身既利益爭取,香港既民間社會就係係果一日正式誕生(雖然到左今時今日,當年既香港人骨氣又重新隱沒左係反反覆覆既爭論之間,但係在下咁睇…社民連既興起,以至市民對於議會內抗爭接受程度之提升,其實都唔可以話同七一係無關連)…

2003年10月,無間道2上演,劇情重心放左係黑道大家族係大時代變動中試圖洗底轉型既過程,其中,吳鎮宇選政協,希望透過染紅,令到成個家族唔需要再「唔見得光」…以至穿插張耀揚,余文樂既臥底身份及陳冠希既雙重效忠…在AK既眼中看到的,其實都如香港人在整個大環境之下,根本無法去尋求合式的身份認同有所扣連…

結果,我地有左曾特首…曾特首既搆成部份其實相當之有趣,佢係港英政府入面掌權既公務員,受過前朝俸祿,身兼大英帝國爵士封號…曾經係董建華治下被投閒置散,甚至淪為掃街隊長…之後董建華隨江澤民退下而腳痛落台…胡總上場,面對當時局面,係云云選擇之中,「非曾不可」…結果呢個香港土生土長,寂寞既吹蕭員…呀…唔係,係推銷員…就係靠一把口成功「登極」…

唔知,曾爵士睇左Laughing哥慘死係自己人槍下,有無一絲兔死狐悲,流下半滴鱷魚淚…

依家Laughing哥就去左,又唔恢復身份,唔止無國旗同浩園…仲要連條屍都無埋…之後爆呀「孝哥」個工場既責任就落左係「唔唱K」既身上…打從之前欣宜既死亡之吻後,「唔唱K」真係有咁耐黑足咁耐,仲要好地地做「賣飛佛」既代言人都無得撈…今次做臥底咁有發揮…加上有謝天華「Laughing哥」既出色演出帶佢入戲…希望佢生生性性,可以有翻身之日啦…

廣告


10 Responses to “戲: Laughing哥…R.I.P.”

  1. 一開始冇打算會睇,苗僑偉、周海媚之流,邊識做戲吖,後來偶然喺預告睇到 Laughing 哥,覺得有啲睇頭,就開始因為佢而開始跟。Laughing 之所以突出,主要係相對於其他角色,呢個角色寫得比較完整同立體,其他果啲除左演員本身問題,都係因為編劇差所致。琴晚我都坐定定睇住佢殉職,都睇得好投入。

  2. laughing 哥好可憐!做臥底九年,為大佬天哥捱一刀差 d 無命,到捉到天哥以為可以甩難做番警察,點知又被人點返去進興繼續做臥底,終於搞到俾自己人打死,仲唔可以恢復番警察殉職嘅身份,安葬浩園,仲要成就俾個新仔立文上位同立功,真係替佢唔抵!

  3. 3 Wing

    呢套戲我都有斷繼續續咁睇下…… laughing 哥的演出其實唔錯, 尤其是比較同劇裏面的三哥同唱K哥, 直情係超o西班.

    講開作奸犯科, NDS隻GTA出左la woo….

  4. laughing 哥嘅突出,同黎耀祥係好多劇入面比主角突出一樣! 証明三色台的當家小生好唔掂!

  5. 上Facebook燒啲野俾佢!

  6. 6 AK

    Xiao Zhu,
    講真,雖然部電視係度播…AK有時都無望個螢幕,畢竟可觀性不高…不過作為一個觀眾,我地有權揀自己睇d咩…所以人人唔揀「牡丹」揀綠葉…

    Lomichee,
    好似laughing哥依隻人,係職場入面都有唔少架…

    wing,
    三哥都算啦…起碼唔郁無表情果陣都仲有d滄桑男人味…唱K哥就…

    NDS果隻GTA當然打緊啦…360都有新content download…AK有半個人移民左去自由城…成日去唐人街幫襯「老慕西餅」…

    馬沙兄,
    牡丹不好,還有綠葉可觀…

    Marshmallow,
    叫特警成去獻花先…

    btw…你係唔係用緊yahoo個email呀?寄左野去無回音既?

  7. AK兄 – 果然有好多野係Yahoo個貓盒到! 星期五記住預埋我!

  8. 好有啟發性~
    小弟亦寫了一篇文章探討LAUGHING哥不死之謎http://lampful.com/node/2466 ,講了少少無間道亦講了少少港男。多多指教!

  9. 「學警狙擊」風波太險惡,大家有無留意一樣野:
    香港80年代成為社會剪影的「阿燦」廖啟智,在隔離八點半時段,做緊「大冬瓜」。

    韜光養晦。
    我諗,智叔是比Laughing哥更厲害的臥底。

  10. 阿燦應該係廖偉雄。


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s


%d 位部落客按了讚: