色:食在炮台山系列(2)–祥利冰室

26十一月08

由於新office與舊公司既距離極之近,所以AK都會約下d舊同事一齊食lunch,打下牙祭…

這一區自然就不乏高價的餐廳酒館啦,不過食lunch,又好似無必要食到咁high喎,所以,就揀左近近地既…

祥利冰室

祥利既位置又係電氣道,就係銅鑼灣街市既旁面,佢除左老式,傳統冰室既裝修之外,佢仲有一個特點,就係唔做晚市,夜晚六點半就收工,所以如果有興趣既朋友,要留意時間…

唔知大家有無睇杜sir既文雀,套戲正唔正就見仁見智,不過,入面成班賊一齊嘆早餐果間港式冰室,應該都會有d印像,果陣時,任達華同班兄弟就係坐係中間既table,無錯,套戲入面果間冰室,就係祥利…

入到祥利最吸引既,唔係食物,而係佢既裝修,成間鋪既裝潢維持左極為傳統既港式風味,超級高既樓底加埋閣仔,吊扇,舊式收銀機,卡位,牆身既瓷磚,全部都散發著 五,六十年代既老香港氣式…係依家依個講保育,講集體回憶既時代,祥利就好似一部仲可以影得既古董相機…收銀機上面仲有個櫃埋住左老闆既可樂收藏,有興趣既朋友不妨多睇兩眼…

食物方面,祥利唔算十分特出,都係一貫茶餐廳既水準…即係,起碼,茶餐廳既咖啡似番一杯咖啡,而唔係「星吧你」果種泥水,意粉自然係意粉用水淥熟,之後加上你要既扒,再淋汁果隻,相當之茶餐廳既處理方式…食既,就係依d茶餐廳既風味,取價,亦係茶餐廳價,即係你係「星吧你」飲一杯tall latte既價,可以係呢度食一個午餐…滿唔滿足就睇人既,anyway,AK飲tall latte就一定唔會滿足囉…

lunch時間祥利都算多人架,今日約人食飯,AK早d到去霸位,中間等人果陣都要出d力先可以佔到一個卡位,不過服務既姨姨都好有禮貌,值得一讚!佢地唔會好殷勤去到你覺得煩既位置,但係又唔會唔理你果隻…見到d熟客同佢地寒喧,係一間有人情味既小店…

整體來講,祥利價格相宜(金融海嘯呀大佬,大家要慳住駛呀d錢),環境一流,食物一般…如果有日下午茶可以hea係度都應該會好正架…

廣告


7 Responses to “色:食在炮台山系列(2)–祥利冰室”

  1. 有機會, 要帶埋部單鏡去一去食個TEA先!

  2. 嘩,祥利…呢間野,都真係唔講得笑…記得小女子幾歲既時候(hmm,都係十年八年前既事啫!),每次學完琴,阿嫲都會帶小女子同堂阿哥去嗰到食下午茶.阿嫲淨係帶我地兩個去架渣!貪啲三姑六婆話,一男一女孫,好可愛喎…

    唉!阿嫲都過咗身好耐啦…啲時間究竟去咗邊?!

  3. 前幾天,和同事去食北角街市的東寶小館,菜和海鮮仍然一流,但價錢卻漲了兩三倍!

  4. On Dog兄,
    影低佢都好架…個環境真係好正,基本上,呢度係食個環境多過食d野食…

    Marshmallow,
    呵…細個既時候你係住果一區的嗎?唔知點解,AK出黎做野之後,好多比較好既日子,其實都係係依一區發生…

    水姐,
    東寶既野食,一貫都有水準,有時遲去既話,真係有錢都叫唔到某d熱門既菜,不過,價錢就…唔好講依家,就算以前,都係唔平既…不過,AK最懷念既,仍然係用佢冰過既「戰鬥碗」黎食啤酒…真係好正…

  5. 我對水記去果間東寶嘅態度實在不敢恭維…

    去周末難得響幾年冇去嘅跑馬地嫦記食晚飯,
    價錢同味度都同以前差唔多,但人少咗好多…

  6. 祥利是我閒日下午沒事做坐著發呆的好地方。

  7. Kin,
    跑馬地嫦記同朱記屬於偏貴類,係海嘯之下,人少左都正常既…

    東寶…服務就真係好一般,不過大排檔,去得既,對服務都唔會太多要求,始終,唔係去米芝蓮三星…

    Elaine,
    如果有機會既…AK都想可以好好在那兒坐著發呆…尤其係…鋪入面有靚女睇既話…


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s


%d 位部落客按了讚: