才:大江東去?

04七月08

今個星期又係一次roller coaster…之前一個話去又唔去既project係死線前既一個星期收到最高領導層既指示要「全力出擊」,於是以前要成兩個月去prepare既野,忽然之間就要係一個星期內完成,之後仲要出埠,係客戶既見前「落力演出」…由於團隊既成員都肯互相cover,所以總算係先番「生彩」…不過依單野既結果就係AK既星期六,日以至星期二三日既假期全部泡湯…之後番來又幫另一條team做major event support…去到星期五既依一刻,AK已經係身心俱疲lu…

過去咁多年既七月一號,AK都一定會參與七一遊行,每一次都無其他理由,只為普選…今年結果係加入新公司,係七月一號上左深圳見客,結果就係由以前係三十幾度既酷熱底下,於皇后大道上步行,變成今年,係酷熱既太陽下,係深圳既建設路上行走…

其實,AK一向都唔係太鐘意番大陸,所以,對於國內既印像從來就有d模糊…今次上到去,經過羅湖口岸直接去到香格里拉,有以下既一系列觀察…

1)如果由羅湖口岸行過去香格里拉,你一定會經過果個廣場…AK既觀察係,如果你將成個廣場入面既人當做唔存在…一切睇唔到,當成透明,單純以廣場既景觀來講,其實係有d以東京既feel…起碼,係硬件上,AK真係唔覺得同所謂既「先進」國家有d咩距離…但係如果放番d人落去…咁個感覺又會變得好唔同…

2)去到香格里拉,單係check in花左差不多十五分鐘時間,之後去酒店既酒樓食飯,同一碟菜可以上兩次,但係另一碟點左既菜又可以一路唔見影…但係,一番到入房,成個feel又好唔同哂…AK可以講,係住過既眾多酒店之中,深圳香格里拉既豪華程度絕對係數一數二…硬件…真係一流…

3)剛去到既晚上,係由香格里拉既位置行出來,轉個灣去七仔既途中,可能因為AK一身full gear(即係西裝打tie見客look),加上係香格里拉依d富貴地方出入,結果一程七十米唔夠既路上面,AK好似俾六至七個或男或女既生物問:「要唔要小姐…」情況係公然,以及明目張膽的…

整體來講,就係硬件一流,但係軟件仍然停留係一個層次…當然,你可以講將貨就價,又或者俾多d時間…只係…有陣時,AK會問,仲要俾多幾多時間?再睇番西藏拉撒,四川汶川,以及貴洲壅縣…感覺真係…

歷史大師唐德剛講過,中國既歷史進程係長江入三峽,不免于迴,常有進三步退兩步的情況,但係大體是水向東流…AK認同,但係…畢免覺得,進度真係太漫…而係這個漫長既過程入面,人民濺下既鮮血,淚水及汗水也未免太多…

廣告


4 Responses to “才:大江東去?”

  1. 深圳是有點奇怪的,有先進,但亦可以落後,典型新移民城市,超級多元化。
    不過內地大城市,北望北京和上海,個style係好些少既。單係去下工體那邊的disco,加上個個九頭身美女,AK兄必定會願意長駐「比煎」的,哈。

  2. 2 samsara

    嗯,唐先生講既仲有五十年,好似只係指有完整既民主法治系統,可以有權力制衡同埋不流血既權力轉移。

    至於大陸人既依d「精神面貌」呢,我諗係因為文革。

  3. 3 A4alan

    而家香港活雞唔過夜, 你上深圳要好好享受呀~ 😛

  4. 4 C.M.

    小弟周不時都要上深圳。雖然Shangri-la 咁近羅湖關口,但印象中至少成年幾都未去過。籠統d講,o係Shangri-la 附近d軟件其實比深圳其他地方差架。我就寧願搭地鐵去遠少少,過左羅湖呢d舊區,感覺亦會有唔同。

    Shangri-la 相對已經幾落後勒,同埋,麥當勞外果度好多扒手,皆因我都試過比人拉開背囊,我最初都唔發現,後來覺得唔對路先見到。當堂啞左。


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s


%d 位部落客按了讚: