才: Push Mail

19六月08

剛剛在博客「媽媽阿四」的blog上看到「與蠶繭對話」的一篇,想起自己對於push mail這種東西真是跡近「中毒」的情況…果陣都真係好嚴重下…

回想當時,一天可以收到超過100封,甚至更多既email,這100封email之中,全部都是跟AK手頭上既project相關既(即係100封依個數,係已經扣除左果d junk email,以及果d無聊人send俾你既無聊笑),就當你只係俾人cc,唔駛回覆,齋睇都可以睇到你想嘔,而且其中好多email係involve左action,action之後又有reaction…要做,要回…真係人都癲…

AK記得有一個惡夢,成個夢境係咩都無既,就只係有一個outlook既user interface,你逐個email咁click黎睇,之後就發現愈來愈多email既title係bold記左,隔離inbox果度個數字就係度不停咁增加…就係咁,AK就俾呢個可怕既惡夢嚇醒左…

另外,有時,一封email入面可以暗藏好幾步既殺著,唔好講話睇漏一封email咁大鑊,係睇少一段,留意少左人地出既一招,輕則就係加重工作實擔,重則可能會有殺身之禍…所以,果陣時既AK對於email係相當緊張既…

隨著科技既進步,windows mobile亦都具備左push mail既功能,即係當有人email俾你果陣,佢會自動抄一份,send去你部windows mobile既手機…咁AK對於依個新功能自然係趨之若騖…甚至去到後尾要自己出錢俾高昂既GPRS服務費,都一樣面不改容,照付如儀…原因就係email,實在太關鍵…

但係,任何既事物,都有正反兩面,愈多既information,只會做成更多既困擾…AK只不過係將果個惡夢既interface,由outlook既interface轉換做windows mobile既interface…

除此之外,因為你係用緊push email,所以係認為你應該唔會miss email,結果就係你對於要等待人地回覆既耐性會更加地少,等極都唔見人覆,就會做成自己既情緒困擾…結果就真係「萬般帶不走,惟有業隨身」…

時至今日,AK係新環境之中由於整體email既量較少,加上壓力亦有所下降,雖然公司有提供blackberry,但係AK都好少再係非辦公時間去check email…當然…省下來既GPRS費用就可以用來多買一杯啦…

AK唔覺得push mail係萬惡之首,只係,科技掌握係你既手中,你都應該識得去用,係你負責操控佢,唔係佢去操控你…普羅米修斯帶來既火種,除介可以燒野食之外,仲可以燒左你間屋…

廣告


18 Responses to “才: Push Mail”

  1. 甚至燒你後欄…

  2. 2 samsara

    唔會嫁啦,惡夢已經發完,以後唔會咁辛苦。

  3. 我屋企個男人真係中毒太深, 所以成日俾我對怒火眼睛睥住囉.
    c.m. 哥, 你都要小心呀~

  4. 4 AK

    C.M.兄,
    係架…所以,要告戒幼童唔好玩火…

    Samsara姐姐,
    承你貴言,希望可以啦…不過…通常都係永劫輪迴既…

    怒火媽媽,
    有時真係好得人驚…果種情況係好似上癮咁,無email既時候期待收到email,收到email之後第一時間覆email,覆左之後又等人地回自己個email…結果就成晚對住部機…好得人驚…

  5. 小弟係經歷這個階段之後, 到了現在…

    係點催都唔回EMAIL!

    燒我數簿呀笨! 😛

  6. 怒眼媽:

    唔好話男男相衛勒,你屋企個男人真係好多苦衷架… (嘿,若果有日你有成幾百個留言睇你點!)

    AK兄:

    唉,我今日就比人火燒後欄,要周圍掟筆洩憤。

    On兄:

    你米哂命呀!(你樽酒鬼都未開!)

  7. 小弟都係仲係email海中沉淪,唔知幾時可以超脫。阿彌陀佛,善哉善哉。

  8. HI! 第一次到訪!
    出來做事越久,就越感受到你所說的 E-mail 暗藏殺機的道理。尤其是當你跟麻煩人共事,少看一眼都隨時死左唔知咩事。
    有 100 個未讀 mail 都不是問題,最慘的是,有條友 send 了個 e-mail 俾一個人,然後 cc 俾 n 個人,之後那 n 個人就好好利用了 reply all 的功能 – 傾.閒.計! 遇著呢 d mail 真係唔知睇定唔睇好……

  9. 電郵中,cc、bcc、to的作用,真係非常之複雜,寫本書都仲得呀。

  10. 物無美惡,過則為災。

  11. 嘿嘿,最近我試過特登唔帶藍莓去街,結果?咪返到公司遲收工囉!

  12. 12 AK

    On Dog兄,
    有經歷既男人係唔同d既…

    C.M.兄,
    稍安無燥,枝筆係無辜既…

    安諾勿斯兄,
    苦海無涯,回頭是岸…

    Princess Kay,
    歡迎光臨。
    係職場入面,Email了多時都係首演刺刀角色,白紙黑字,應用得宜,殺傷力驚人…所以,寫得好既email係藝術黎既…
    傾閒計…d人當係玩緊Group既MSN…

    Terence兄,
    幾時你又整本Email for Dummy?

    Alan兄,
    嫂子還是因為Push Mail而放工等於番工嗎?

    Hana姐,
    但係有時真係,放假一睇Push Mail,就等於番緊工咁…AK寧可遲收…

  13. 問題係好多人當email好似msn咁用(仲要一分鐘三個reply果種),咁真係多多時間都唔睇唔哂~

    而且明明坐隔離,日見夜見,仲要互傳email!?

    其實,敝公司又真係有「如何使用email」指引囉~不過冇人睇啫...

  14. AK兄, 還好, turns out 佢拎得起放得低既能力俾好多人強, 好多時放工就放工, 話知佢死果隻, 所以無乜影響!

  15. 哈哈!

  16. 16 AK

    肥龍兄,
    好多時,坐隔離都要用email,就係貪佢白紙黑字…依d就係d出招位…就好似港產漫畫入面有一格「電光毒龍鑽」咁…

    Alan兄,
    拎得起放得低…好緊要…

    Samsara姐姐,
    好正…AK都想有果一隻滑鼠…不過仲要掃塵,好明顯係機械式,out out地…換隻光學既得唔得…

  17. 17 野蠻郡主

    不過至憎D人用EMAIL玩政治,好鬼煩。
    講真…咁多EMAIL,D人又睇唔晒,SENT出去都叫做保障自己,
    功能又未能百分百理想。

  18. 物無美惡,過則為災。


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s


%d 位部落客按了讚: