才: 香港從政之路

12六月08

副局長以及政治助理事件持續發酵,有時好難想像,依單野居然係可以咁樣發展,基本上,所有可以錯既野,居然真係全部錯哂…實在係好有趣既一套黑色鬧劇…最新既高潮發展到煲呔依個自稱為政治家既「推銷員」(又或者「吹蕭員」)為左個人既政治前途,將果班政治新「蠢」推出去面對如狼似虎既媒傳,要佢地自我引爆自己既薪酬…然之後又不斷咁話唔應該為左個人既便利,將「政治」置於「法律」之上…如此厚顏無恥之徒居然膽敢自許為政治家,真係叫不少真正既政治家死不瞑目矣…

當年引入八萬五,引發經濟全面崩盤,並遭沙士「天譴」(好似話咁講會傷害民族感情…),於2003年7月1號催生香港公民社會既老懞董雖然係眾矢之的,身受千刀萬剮,最後以腳痛為由諳然下台,但係似乎無咩人會質疑佢保護下屬(又或者講係護短)既真誠心…基本上,高官問責未出之前,經已有路祥安干預港大民意調查事件,之後高官問責制成,大鑊接踵而來…先有梁錦松偷步買車,再有馬時亨仙股風雲,之後係楊永強抗SARS不力,以及最終既葉劉淑兒挑動五十萬人上街…老董真係一句,問都唔問就出黎攬,係又攬唔係又攬…總之一切就係「我頂」…

打工仔問心一句,你揩左鋪甘野,你老闆會唔會二話不說就衝出來話幫你「頂」丫…?AK相信…佢「頂」你既機會應該比較大囉…

今次副局長單野,由頭到尾錯哂…而煲呔既解決方案就係私下指令班政治新蠢自行宣佈放棄外國國籍,之後見咁都蓋唔熄個火就叫佢地自己行出來自爆薪酬福利…結果自然係俾傳媒追住黎打,愈揭愈多,亦都愈揭愈臭…估唔到馬術比賽未上演,政府總部就傳來陣陣馬房入面既馬糞味…

打工仔又問心一句,你老闆揩左一鋪甘野,之後一野推你出去死…呢d情況,係唔係好似曾相識…?

可憐果班副局同政助,一心諗住入政府,做其政治化裝師,點知都未正式上工,自己塊面就俾人畫到鬼五馬六…不過諗番轉頭,一個月收成十幾二十萬,咁又真係抵佢地俾人擺上台既…正所謂,「食得咸魚抵得渴」,「出得黎行,預左要還」…畢竟,從政…唔係「又食又拎」,係要有付出既….(我地依家唔係睇緊木村套新劇change…你估做首相咁容易咩…?)

但係,煲呔係咪應該認真諗下,「八方有罪,罪在朕鞠」…

廣告


19 Responses to “才: 香港從政之路”

  1. Once again the classic Washington scandal happened in HK: screwed up by telling the truth. In law, they are perfectly legal; in politics, they were just like rats on the street. My professor once told me this: “You are legal" doesn’t mean you can do it in politics, you know why? This is the real separation of power, judges not kicking your ass doesn’t mean politicians have to follow.

  2. Oh! Good! I see the link!

    😛

  3. 3 AK

    Alan兄,
    其實單野玩到今時今日,可以玩既point都真係俾人玩哂…所以AK唔想重覆長篇大論…總之今次依單野個層次,係絕對可以寫入任何一本text book入面作為反面教材…

    On Dog兄,
    well…都係本住方便用家既角度,盡可能地包括各種有用既連結…基本上,作用同Openrice差不多…

  4. any house warming party?

  5. Oh! Good! I see the link! >> 哈哈!

  6. AK classified 141 as 日用連結, can imagine he is a healthy and wealthy guy~ 😛

  7. 推介食療,「余仁生鹿尾巴培元湯」,哈哈。
    http://hk.youtube.com/watch?v=PmlzoP6vYx4&feature=related
    可能係最受歡迎連結喎,哈哈哈。

  8. 8 AK

    70,
    House Warming? 哈…睇下遲d大家有無時間「黨聚」囉!

    肥龍兄,
    哈哈…都係為人民服務啦…

    Alan兄,Terence兄,
    區區一條link,大家都係麻甩佬,唔好係度大驚小怪,OK?古先聖賢有云:「食,色,性也。」又唔見加Openrice條link果陣時你地係度驚呼狂叫?挑!

  9. 9 Terence

    為人民服務,值得尊崇。

  10. 10 一木

    Sorry for late. (因打錯 https//)

    木村做總理都要惡補及睡無時.
    話時話, 現今香港之CEO是否無需要責任感?

  11. 「黨聚」? 三五成群乎?
    有緣的話, 見面又何妨?

    就算換上本地公司CEO做特首, 以CEO管治香港, 亦未必真正可以管治到香港, 南韓總統李明博就是好例子。

    又, 木村那套CHANGE何時在香港播呢(不過聽聞當地收視麻麻, 我Miss係大佬(3)最收得)?

  12. 12 AK

    一木兄,
    一個地區既領導唔同一間公司既CEO,CEO治國係一個完全既獨裁統治,有相當既危險性…

    事實上,太有責任感既領導,無論係公司CEO又或者政治人物,都未必係一件好事…

    Karen姐,
    畢竟,香港唔係一間公司,中央以即引委任既方式安插一個CEO就以為可以管治到香港,本身就有問題…

    AK都幾期待Change…唔好迫我又BT啦…

  13. 13 Terence

    睇左Change,並不是白宮群英式的政治角力故事,是有點搞笑成份居多。
    但木村又真係幾型仔。有個咁型既做特首,都咪話唔講笑。
    劉華做特首啦,或者古天樂都得掛,哈。

  14. ak 兄: 

    細佬報到!

    自從曾特首把 “民主運動" 比作 “文化大革命", 細佬對佢已經不存寄望,所以亦冇失望...

    去片…

  15. 「食得咸魚抵得渴」,乜嘢都係有代價嘅。

  16. 16 七十

    我bt左啦

    唔洗log-in 好野!

    丫我放三個禮拜假
    下星期五外遊到廿九先回港
    七月十四(好驚)先返工呀

    不如搵你食晏丫
    嘿嘿嘿
    等你話我問好時語帶恥笑丫拿

  17. 17 AK

    Terence兄,
    都無預期Change會係日版West Wing,而且,都預左木村係依套入面應該係傻下傻下(well…在下比較喜歡Pride入面既木村)…不過亞洲地區以政治作為話題既作品,真係少之又少,所以總有d興趣…

    渣估兄,
    果單野,無論幾時睇番,都係覺得「超低能,勁搞笑」,佢出來澄清果陣,更加係一臉「搵食jer,犯法呀?」既面口,真係好難頂…

    Xiao Zhu,
    鋼之鍊金術士基本既法則就係「等價交換」,值得依班政治新蠢去參考…

    七十,
    嘩…悠長假期真幸福…食晏都好,不過下星期個schedule都幾緊下,你睇下你自己邊日OK先再夾下啦…

  18. 18 七十

    七月丫七月丫
    等我買手信俾你
    嘿嘿嘿

    到咁上下我會call你架啦
    唔洗掛住我
    yeah

  19. 19 AK

    70,
    好,就七月囉…祝外遊愉快!!我會掛住你…份手信架啦…嘻!


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s


%d 位部落客按了讚: